Det gäller att göra

Jag har under en längre tid funderat över varför man i vissa fall förstår enkelt hur saker och ting hänger ihop och att vissa saker helt enkelt hur man än försöker få ihop det i hjärnan inte går in.

Det jag har kommit fram till är att det handlar om att man gör något. Dvs om man bara läser något så fattar man det inte, i alla fall inte fullt ut. Om man i stället kopplar ihop det med något annat som man har läst, stryker under, ritar en bild mm så har man gjort något och då har man i alla fall underlättat för hjärnan att förstå.

Det absolut bästa sättet som jag har kommit på att jag lär mig saker är att genom att göra. I vissa fall kan det vara helt uppenbart att man måste göra något för att lära sig det, tex om man vill bli bättre på att springa. Då hjälper det ju knappast att sitta och googla löpsteg och kolla på youtube klipp. I stället måste man ut och testa och känna för att man ska lära sig det.

Låt mig i stället ta ett helt annat exempel. Jag vill lära mig att mig att fokusera på positiva saker. Hur många gånger har man inte lovat sig själv att försöka ta saker lite mer med med en klackspark och inte grotta ner sig i saker man inte kan göra något åt och som är historia. Hjälper det då med att man säger till sig själv att  man ska bli en positivare människa?

Knappast. Men om man i stället lärde hjärnan att fokusera på de positiva sakerna som hänt under dagen så att man somnar med glada tankar och tänker att nu ska jag vakna glad. När man vaknar så frågar man sig själv vad man ska åstadkomma under dagen och tänker igenom hur man tänker genomföra det. Givetvis måste det vara saker som man kan göra och som är realistiska för annars kommer man ju drabbas av ångest varje kväll innan man går och lägger sig. Men tänk er nu att man gör detta två gånger per dag då föder man hjärnan med en massa positiv energi.

Om man drar denna tanke ytterligare ett steg så skulle jag kunna hjälpa Rebuz med detta också. När han går och lägger sig så kan jag fråga honom vad han gjorde bra under dagen och när jag väcker honom fråga vad han vill förbättra från gårdagen och vad han vill få ut av sin dag. Man får nog anpassa det lite efter hand förmåga men jag tänk om jag kunde lära honom att starta och avsluta dagen med positiva tankar. Vilken fördel han kommer ha av det i resten av livet. Att han dessutom lär sig att han själv kan påverka sitt liv och sin situation.

Något som jag har ruggigt svårt för är alla dessa “jag tänkte att jag skulle göra det, men det blev inte av”. Skit i att tänka det då. Varför lägga massa tankar på sådant som du ändå inte kommer att förverkliga. Om du i stället verkligen vill göra det. Gör det då. Det är faktiskt inte svårare än så. Trivs man inte på jobbet. Gå då inte och sucka över det, utan tänk över vad du vill göra och säg upp dig. Vill du bo i hus, se då till att skapa förutsättningar för att köpa ett hus. Vill du skriva en bok, sätt dig då ner och börja. Det är inte svårare än så. Det räcker inte med att bara tänka, man måste göra också.  Det är då man lär sig och utvecklas.

Så vad kommer jag göra? Jo, jag har först och främst ritat en liten teckning som jag kommer sätta upp bredvid sängen för att påminna mig själv om vad jag kommit fram till. Sen är det bara att göra. Det är faktiskt inte svårare än så.

One Comment Add yours

  1. Ingmarie says:

    Jag tänker typ samma. Men samtidigt har jag lärt mig att det ibland kan vara svårt “på riktigt”. Om man inte har någon krage att rycka upp sig i är det kämpigt. Jag tror också som du att vi “blir” vad vi tänker men att det inte alltid är bra att bara tänka positivt utan även att acceptera den andra sudan. Gilla läget helt enkelt. Man har sett att människor som gör det oftast mår bättre än de som ständigt försöker tänka positivt helt enkelt för att livet är ju inte så.
    Den här är bra tycker jag:😄

    http://thepowerofideas.ideapod.com/zen-master-explains-positive-thinking-terrible-advice/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *