Lättlurade

Ibland förundras jag över hur lättlurade vi är och vi inte lärt oss att kritiskt granska den information som publiceras i olika medier. Ännu mer förundrad blir jag när en sk seriös TV kanal sänder sådan smörja som de gjorde häromdagen. För egen del så slutade jag att titta på TV för över 8 år sedan men när jag läste Jonas Gudiols blogginlägg om Sockerfilmen så var jag bara tvungen att leta upp filmen på Play.

Jag håller helt med honom. En så massa smörja på en och samma gång. Idiotierna fullkomligt staplar sig på varandra och filmen är mer en ironi på sig själv än en faktafilm. Det värsta är att jag senare ser på sociala medier att människor verkligen tar filmen på största allvar.

Jag säger inte att socker är bra utan jag håller helt med Jonas i hans artikel Världens sämsta livsmedel är verkligen dåligt för dig men påståendena i denna sk dokumentär är ju rent felaktiga. Det är det som jag opponerar mig emot. Den sprider skräckpropaganda snarare än fakta.

Det jag också reagerar på är att det verkar blivit en standard på hur man gör denna typ av film. Ämnena varierar men formatet är detsamma. Man samlar en massa sk experter (som när man googlar på dem mycket tydligt är avlönade av olika företag och inte oberoende forskare). Deras enda syfte verkar vara att skapa sig själv ett namn och på så sätt tjäna pengar. De sitter ofta på välbesökta instagramkonton och pumpar ut felaktig information på Linkedin.

I ovan fall så finns det starka kopplingar till olika bantningspreparat som lovar än det enda och en det andra. Grönt te som gör dig smal och vacker, fibrer som binder fettet som vi äter osv. Det är alltså inte den industri som tas fram i filmen som jag är mest orolig för utan den dolda agendan i filmer som dessa.

Nej, nu ska jag lägga min tid på något mer vettigt som att cykla ner mot Södertörn. Hej på er 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *